Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


dossier:betaaldparkeren

Tijdlijn document (beperkt)

De Piratenpartij is, nagenoeg, tevreden met de verkeersoplossing die we nu hebben. Deze bestaat uit;

 • Vergunning van bewoners van het centrum van Enkhuizen,
 • Plafond voor het aantal parkeervergunningen,
 • Een wachtlijst voor 2de parkeervergunningen,
 • Geen betaald parkeren
 • Parkeren voor niet vergunninghouders bij het Station of dmv parkeerschijf op beperkt aantal parkeerplekken voor beperkt aantal uren.

Deze oplossing is overzichtelijk, geeft niet veel werk, en werkt eigenlijk al jaren naar volle tevredenheid van, in onze ogen, het merendeel van de burgers.

Betalen voor parkeren

Wat houdt het plan in.

 • Betaald parkeren voor toeristen
 • Enkhuizers van buiten De Vest mogen 1 of 2 uur gratis parkeren in het centrum
 • Parkeerplekken die nu voor vergunninghouders zijn, zijn dan ook beschikbaar voor betaald parkeren.

De Piratenpartij is tegen betaald parkeren. Wij vinden de oplossing waarbij de eigen burger overal mag parkeren, zoals nu, en de bezoekers zich moet schikken, uitermate gebruiksvriendelijk en helder voor iedereen. De bezoekers hebben dus de optie een parkeerterrein zoals bij het station te gebruiken, waar we, als gemeente, ook aan het kijken zijn naar het uitbreiden van de parkeercapaciteit.

Parkeermeters zijn een lelijke toevoeging in het straatbeeld. Zonnepanelen mogen burgers niet gebruiken, maar de gemeente wilt straks wel elke straathoek ‘opsieren’ met, waarschijnlijk, een gecompliceerde betaalautomaat. We zien bijvoorbeeld veel steden met de verplichting je kenteken in te vullen, op een zeer gebruiksonvriendelijke machine (zoals in Hoorn), waar feitelijk geen juridische houdbaarheid voor is. We horen de burger niet met zaken op te schepen waar menig senior, net als bij de NS betaalautomaat, eerst een cursus voor nodig heeft.

Voor de gemeente is het vaak niets dan een extra last en een extra melkkoe. De last komt bij toezicht. Het is niet enkel een betaalautomaat, het is ook de controle van het betalen bij het parkeren. Dit zal gegarandeerd tot een hoop onvrede c.q. incidenten, leiden.

Het MKB heeft het al zwaar, maar zal met betaald parkeren nog minder inwoners uit de nieuwbouw in de winkels krijgen. Inwoners uit de nieuwbouw mijden nu de binnenstad ivm parkeren. Door hun ook een vergunning te geven om in het eigen centrum te mogen parkeren, heeft men een argument minder om naar het Streekhof te gaan.

Ook worden de huidige parkeerplekken die uitsluitend door vergunninghouders worden gebruikt, bij het nieuwe plan ook voor betaaldparkeren gebruikt. Dit betekend een extra druk, zeker in de zomermaanden, op de beschikbare parkeerplekken. Daarnaast zal dit voor extra verkeersbewegingen in de stad zorgen waar toeristen op zoek gaan naar een schaarse plek.

Dus geen betaald parkeren;

 • Lelijk in het straatbeeld
 • Over het algemeen zeer gebruikersonvriendelijk
 • Geen voordelen voor de burger
 • Het is een nieuwe melkkoe voor het bestuur. We schroeven, net als de toeristenbelasting, elke jaar weer het tarief omhoog.
 • We zijn een extra probleem aan het creëren, omdat we de huidige parkeerplekken voor eigen burgers, OOK gaan gebruiken voor betaald parkeren. Dit geeft juist een hogere parkeerdruk.
 • Het creëert een extra drempel voor toeristen om naar Enkhuizen te gaan.


Wat willen we wel gewijzigd zien.
Wat we wel graag zouden zien is, dat er OOK vergunningen voor het centrum worden uitgegeven voor Enkhuizers in de nieuwbouw. Het is nu een beletsel voor veel Enkhuizens buiten de vest om naar het centrum te gaan. Ze mogen er simpelweg hun auto niet kwijt (of zeer beperkt). Het uitdelen van extra parkeervergunningen voor de nieuwbouw, zal ertoe leiden dat dit ten gunste komt van het MKB en de levendigheid in de binnenstad. Veel mensen in de nieuwbouw gaan nu immers naar het Streekhof. De extra parkeerdruk die dit zal geven zal enorm beperkt zijn daar dit voornamelijk overdag is voor boodschappen. Op een tijdstip dat de parkeerdruk al laag is, omdat veel bewoners te werk zijn.

Parkeren toeristen
Buiten de beperktheid van de parkeerruimte waar aan gewerkt wordt, zou dit na uitbreiding afdoende moeten zijn. Misschien is het nog een optie om tijdens het hoogseizoen het parkeerterrein bij het Zuiderzeemuseum, bij de Lelystaddijk, te gebruiken voor centrum bezoekers. Zodat bezoekers met de boot achter het station worden afgezet. Gratis. De bootjes varen toch al. Zo hebben bezoekers een klein extra uitje en ontzien we de binnenstad. Het kleine stukje varen zal voor een deel van de mensen genoeg zijn om het ongemak te overwinnen. Of dmv een pendelbus. Het parkeerterrein bij het ZZM zou ook eventueel makkelijker uit te breiden zijn.

Minder auto’s
Wij vinden auto’s niet een welkome toevoeging in het straatbeeld van het centrum. Liever minder, dan meer. We zien wel de noodzaak in dat burgers mobiel willen zijn. Om deze reden heeft de Piratenpartij, samen met andere partijen, een autodeelproject geïnitieerd. We willen de burger helpen de auto’s te delen en hopen nav genoeg aanbod, mensen van aanschaf af te laten zien (of uitstellen). Zodoende hopen we meer mensen mobiel te krijgen, sociale contacten te bevorderen en zaken als mobiliteit anders in te vullen. Dit in samenspraak met de gemeenschap. Hierover binnenkort meer.

dossier/betaaldparkeren.txt · Laatst gewijzigd: 2023/02/15 23:29 door bob